0 varor0,00 kr

Du har inga produkter i varukorgen.

Snygga t-shirts med tryck,
det är vår passion.

Frakt 25kr   Fria returer   Leverans 1-3 arbetsdagar

Ekologisk bomull, en miljöbov?

För inte så länge sedan fick jag frågan om tröjorna i mitt sortiment är ekologiska. Då var jag tyvärr tvungen att säga nej, på grund av kostnadsskäl. Men strax därpå gav jag mig ut på en pilgrimsfärd för att ta reda på sanningen om ekologisk bomull. Resultatet var förvånande…

Som många vet, är nyproducerad bomull en stor miljöbov. Vid odlingen av bomull går det åt över 20 000 liter vatten och en stor mängd bekämpningsmedel för att producera ett enda kilo bomullsfibrer. Något som inte låter som ett bra alternativ.

Men är ekologisk bomull verkligen så mycket bättre?

Miljöstyrelsen – Danmarks motsvarighet till Naturvårdsverket – har gjort en jämförelse av miljöeffekten av tygpåsar och plastpåsar. Bortsett från eventuella långtidsrisker med bekämpningsmedel, så ger ekologiskt odlad bomull nästan tre gånger så stor klimatpåverkan (koldioxidavtryck) som traditionellt framställd bomull. Anledningen är att ekologisk odling är så mycket mindre effektiv.

En tygkasse av ekologisk bomull behöver användas minst fem gånger om dagen i 77 år för att motsvara samma koldioxidavtryck som plastkasse.

Så nästa gång du ratar en ekologisk t-shirt i bomull, klandra dig inte alltför hårt.

Återvunna fibrer däremot, är en helt annan femma. Jag ser med stor förväntan fram emot kommersialiseringen av RenewCell, ett banbrytande svenskt forskningsprojekt för kemisk återvinning av cellulosafibrer. Förhoppningen är att Shirt Supply kan bli tidiga med ett samarbete, så om marknadschefen läser detta – sätt upp oss på väntelistan!